Recuperació de terres agrícoles a Vallgorguina

person Publicat per: El Petit Bané list En: Club Bané El: comment Comentaris: 0 favorite M'agrades: 1292

El Petit Bané. Recuperació de terres agrícoles a Vallgorguina (Vallès Oriental)

Informació General

El Petit Bané som un equip de pagesos que des de 2013 ens dediquem a treballar la terra d'una finca agrícola a Vilassar de Mar, al Maresme, on cultivem verdura de temporada ecològica certificada. Estem enfocats a la venda directa a través de la nostra comunitat de quasi un centenar de cistellaires i de la botiga que tenim al mateix hort. . També venem els nostres productes a la parada que tenim al mercat de Vilassar de Mar els diumenges.

A El Petit Bané també ens preocupem d'incentivar la represa de varietats de productes locals a través d'un projecte de recuperació de llavors. D'altra banda, el nostre projecte també abarca una vessant educativa i social ja que l'empoderament i el benestar de les persones és una de les prioritats del projecte.

Actualment, cultivem 3 ha de verdures ecològiques en camps llogats a Vilassar de Mar. La pressió urbanística fa que haguem d'anar pensant en alternatives a la nostra localització actual. No obstant, a El Petit Bané tenim l'oportunitat d'utilitzar 2 ha de sòl agrícola en desús a Vallgorguina (Vallès Oriental) així que...això s'ha d'aprofitar!

Llançem aquesta campanya amb l'objectiu d'aconseguir els recursos minims necessaris que permetin la recuperació de les terres agrícoles a Vallgorguina. Poder disposar d'aquesta nova finca a ple rendiment ens permetrà enfortir el projecte i ampliar el cultiu en varietat i quantitat, tot reduint la nostra dependència del costós baix Maresme.

Descripció del projecte.

Características, fortalezas y diferenciales. La finca de Vallgorguina va estar en funcionament fins a finals del segle passat, quan va ser plantada amb espècies d'arbre ornamental. Amb la crisi de la construcció, aquestes plantacions varen ser abandonades.

La nostra idea és fer servir aquesta nova finca per a certs cultius que requereixen més espai, com ara patates, carabasses, etc. amb l'objectiu de millorar l'oferta i la quantitat de productes que podem oferir als nostres clients. A més, aquesta ampliació també servirà per a enfortir el nostre projecte.

Per a tornar la finca al seu ús agrícola històric, no només volem extreure els arbres ornamentals i recondicionar el sòl; sinó que també volem millorar els camins ubicats dins la finca i protegir-la contra la fauna salvatge. A més, cal instal·lar un nou sistema de reg i rehabilitar la caseta del pou.

Així doncs, si aconseguim completar la campanya podrem:

Millorar la viabilitat futura de El Petit Bané

Tornar a condicionar sòl agrícola en desús

Augmentar la superfície agrícola en producció ecològica

Impulsar l'agroecologia al Montnegre i al Vallès Oriental

Motivació i a qui va dirigit el projecte

El Petit Bané neix amb l'objectiu de produir verdures ecològiques per al mercat de proximitat. Enfortir aquest projecte ens permetrà augmentar el nombre de gent a la qual servim i millorar la futura viabilitat del projecte. A més, el nostre projecte se centra en l'eix de la proximitat, doncs per nosaltres és molt important que els nostres productes es consumeixin localment afavorint, així, la sostenibilitat, l'economia circular i la protecció del medi i l'entorn rural més proper a l'àrea metropolitana.

5z0a0058.jpg

Experiència previa i equip

Fa nou anys que fem de pagesos vinculats a la producció d'agricultura ecològica, cosa que ens ha permès conèixer tant el procés productiu, com aconseguir establir uns canals de venda de proximitat on poder donar sortida als nostres productes d'una manera sostenible i rendible.

El nostre equip humà está format per un grup molt divers de persones.

Al camp comptem amb un equip de dos companys, en Mamadi i en Seidou , són pare i fill. En Mamadi és d’origen Senegalés, però és més català que una espardenya. Porta des del primer dia del projecte amb nosaltres. En Seidou és fill d’en Mamadi. Està amb nosaltres des d’aquest any quan hem pogut fer la reagrupació familiar que tant desitjavem tots, fent-li un contracte de treball. Ha estat un procés molt ferragos però molt gratificant per a tothom.

Al magatzem tenim tres companys que es dediquen a les compres, recepció i expedició de comandes, i són:

En Pep, és el més veterà de l’equip i la seva participació és imprescindible per al bon funcionament de l’equip. La seva dedicació és la de gestionar el magatzem i gestionar comandes, però en cas necessari s’ocupa de substituir qualsevol company quan hi ha baixes, vacances, etc. El problema es nostre quan ell falta.

En Tomàs “Tomi” o “cadellet”. El més petit de tot l’equip, amb 23 anyets s’ha fet un lloc molt important al nostre equip. Va començar fent practiques però la seva implicació i motivació han fet que comptessim amb ell des del primer moment. Ell és l’encarregat de preparar comandes, recepció de mercaderies i preparació de la botiga i els mercats en els que hi participem.

En David, és el gat vell de l’equip, se les sap totes. Company de batalles amb en Roger des de petits. És l’encarregat de fer comandes i rebre mercaderies dels pagesos amb els que col.laborem, però també aguanta i consola al “jefe” en els moments crítics.

En Manuel, “Manu”, Argentí independentista afincat a Vilassar de Mar des de fa 20 anys, ell és el transportista i la nostra cara visible davant dels clients. Compromés, afable i divertit, porta amb nosaltres des de la pandemia del 2020 i tothom está molt content amb ell i el seu tracte. El seu unic problema és que diu que hi ha molts argentins.

A la botiga i al mercat tenim dues companyes: La Laura, “l’encarregada”, porta gestionant la botiga més temps que les portes, en sentit literal ja que al principi no en teniem. La botiga no era ni molt menys el que és ara gràcies a les seves aportacions. Tothom se l’estima i quan no hi es tots els clients demanen per ella.

La Raquel, és una noia molt riallera i de bon tracte, no está gaires hores amb nosaltres per poder fer conciliació familiar. Però la seva tasca és imprescindible per dinamitzar la botiga i el mercat en els moments més necessaris.

Compromís Social

El nostre projecte se centra en el món rural i de la pagesia, volem garantir una bona alimentació de la societat, amb pràctiques de producció ecològica, sostenible i de proximitat.

Volem dignificar la feina rural i per això el nostre compromís amb els treballadors i les treballadores és la d'un bon ambient de treball, a més d'una retribució salarial justa i honrosa. A més a més, hem treballat per ajudar en l'acollida i adaptació de nouvinguts, doncs el nostre equip està format per gent de tot arreu. També hem ajudat a persones migrants a obtenir terres de conreu i establir projectes agroecològics.

Des dels nostres orígens, hem volgut tenir un impacte positiu en la societat que ens envolta més enllà de la producció de verdures ecològiques. El nostre espai és un espai obert a la comunitat, hem acollit visites d'escoles i organitzats nombrosos esdeveniments, com per exemple calçotades i altres àpats populars. També fem feina per a la conservació de varietats antigues locals. Per això disposem del nostre propi banc de llavors i elaborem conjuntament amb Les Refardes per a preservar cultivars de tomàquet, remolatxa i albergínia entre d'altres.

  • Salud y bienestar

    Salut i benestar

    Garantizar una vida sana y promover el bienestar para todos en todas las edades

  • Trabajo decente y crecimiento económico

    Treball decent i creixament económic

    Promover el crecimiento económico sostenido, inclusivo y sostenible, el empleo pleno y productivo y el trabajo decente para todos

  • Industria, innovación e infraestructuras

    Industria, innovació e infraestructures

    Las inversiones en infraestructura son cruciales para lograr un desarrollo sostenible.

  • Ciudades y comunidades sostenibles

    Ciutats i comunitats sostenibles

    Lograr que las ciudades y los asentamientos humanos sean inclusivos, seguros, resilientes y sostenibles

  • Producción y consumo responsables

    Producció i consum responsable

    Garantizar modalidades de consumo y producción sostenibles

  • Acción por el clima

    Acció per al clima

    Adoptar medidas urgentes para combatir el cambio climático y sus efectos

  • Vida de ecosistemas terrestres

    Vida de ecosistemes terrestres

    Gestionar sosteniblemente los bosques, luchar contra la desertificación, detener e invertir la degradación de las tierras y detener la pérdida de biodiversidad

  • Alianzas para lograr los objetivos

    Aliançes per aconseguir els objectius

    Revitalizar la Alianza Mundial para el Desarrollo Sostenible

Comentaris

No hi han comentaris per al moment!

Deixa el teu comentari

Diumenge Dilluns Dimarts Dimecres Dimarts Divendres Disabte Gener Febrer Març Abril Maig Juny Juliol Agost Septembre Octubre Novembre Decembre

Registrar un compte nou

Already have an account?
Log in instead Or Restableix la teva contrassenya